Eleni Tsirintani

|Landscape Architect

Presentations

Designing the Modern Landscape

Η διάλεξη με θέμα «Σχεδιάζοντας το Σύγχρονο Τοπίο» παρουσιάζει και αναλύει σύγχρονα έργα αρχιτεκτονικής τοπίου σε επίπεδο ιδέας και στη συνέχεια προχωρά στη διερεύνηση των επιμέρους διαστάσεων του κάθε έργου, τεκμηριώνοντας ότι η αρχιτεκτονική τοπίου δεν είναι απλά μια επιφανειακή αναδιάταξη χρήσεων και χώρων πρασίνου αλλά μπορεί να ξεδιπλώσει δυνατότητες, να δημιουργήσει δραστήριες κοινότητες και να συμβάλλει στην οικονομική ακμή• να αναπτύξει, δηλαδή, μια ευρεία πλατφόρμα από οικολογικά και κοινωνικά οφέλη. Από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Ολλανδία και από εκεί στην Αθήνα, το Τοπίο αποκτά σημαντικό ρόλο στην αειφορία και τη βιωσιμότητα χωρίς να στερείται ευρηματικού και ενδιαφέροντα σχεδιασμού.

Landscapes of Landscapes | A Symposium

Η αρχιτεκτονική τοπίου αποτελεί μια πρακτική με ποικίλες και διαφορετικές διαστάσεις που δεν είναι πάντα απόλυτα προφανείς. Ο σχεδιασμός του τοπίου αγγίζει ζητήματα και απαντά σε ερωτήματα που άπτονται της προσβασιμότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της αποκατάστασης των φυσικών διεργασιών, δηλαδή πολύ πέρα από την αναδιάταξη χρήσεων και τη διαμόρφωση χώρων πρασίνου, κάτω από την εμφανή «πράσινη επιδερμίδα». Στη διημερίδα παρουσιάζεται η μελέτη σύνδεσης της Πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου με την πόλη. Η πορεία ξεδιπλώνεται κατά μήκος της οδικής πρόσβασης και συνδέει το αμιγώς φυσικό τοπίο των πανεπιστημιακών εκτάσεων με ένα αστικό ιστό που αναπτύσσεται διαρκώς. Αξιοποιούνται και αναδεικνύονται τα αξιόλογα φυσικά στοιχεία, όπως η υφιστάμενη βλάστηση, το βραχώδες ανάγλυφο και η παρουσία του νερού, ώστε να γίνεται άνετη η προσβασιμότητα και το τοπίο φιλόξενο για την ανθρώπινη παρουσία.

The Architect’s Show: Not a Green Make Up - Eleni Tsirintani | Design Dialogues by ARCHISEARCH.gr

Λόφοι που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, πάρκα που ελέγχουν την κατεύθυνση του ήχου, στέγες που εμποδίζουν τις πλημμύρες. Η παρουσίαση και ανάλυση σύγχρονων έργων αρχιτεκτονικής τοπίου σε επίπεδο ιδέας και στη συνέχεια διερεύνησης των επιμέρους διαστάσεων του κάθε έργου, τεκμηριώνει ότι η αρχιτεκτονική τοπίου δεν είναι απλά μια επιφανειακή αναδιάταξη χρήσεων και χώρων πρασίνου αλλά μπορεί να ξεδιπλώσει δυνατότητες, να δημιουργήσει δραστήριες κοινότητες και να συμβάλλει στην οικονομική ακμή να αναπτύξει, δηλαδή, μια ευρεία πλατφόρμα από οικολογικά και κοινωνικά οφέλη.

Xenia Exhibition 2018 | Hotel Megatrends The Project

Η Εμπειρία της Φιλοξενίας στη Φύση.
Το τοπίο ως πεδίο φιλοξενίας και αναψυχής στη σύγχρονη δραστηριότητα των μονάδων φιλοξενίας.

Verde Tec 2019 - Landscape Design | Sustainability in Contemporary Cities

Σχεδιασμός Τοπίου, αειφορία και βιωσιμότητα στις σύγχρονες πόλεις. Η αρχιτεκτονική τοπίου έχει πολλές προσεγγίσεις και διαφορετικές εφαρμογές αλλά σε κάθε περίπτωση μια σαφή επιδίωξη: να μετατρέψει την επιφάνεια γης στην οποία αναφέρεται σε ένα ζωντανό τοπίο που να ικανοποιεί τις τρέχουσες ανάγκες και να παραμένει ανοιχτό σε μελλοντικά ενδεχόμενα.

Domes | "Afetiries" Conference

Πάρκο Freshkills, Field Operations – James Corner, Νέα Υόρκη – ΗΠΑ, 2008.
Ένα τοπίο από το πρώτο ίχνος της ανθρώπινης δραστηριότητας σε αυτό μπορεί να μετασχηματιστεί, να διαταραχθεί, να αλλάξει και να εξελιχθεί. Ένα τοπίο, όμως, ενδέχεται και να επιστρέψει στην απαρχή του ή ακόμα και να περάσει σε μια νέα, εντελώς διαφορετική εξέλιξη. Το Freshkills Park αποτελεί ένα έργο που σηματοδοτεί ένα είδος αφετηρίας, ή καλύτερα αποτελεί την επιστροφή σε μια ιδανική αφετηρία.

Designing the Modern Landscape | Lecture Series at the Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

Αυτή η σειρά διαλέξεων επικεντρώνεται σε τέσσερις ιδιότητες του ΚΠΣΙΝ ως νέου έργου αρχιτεκτονικής τοπίου: τη διαμόρφωση και λειτουργία ενός εκτεταμένου Πάρκου, την εγγύτητα με τη θάλασσα, τη διαμόρφωση ενός κτιρίου-τοπίου και την αποκατάσταση τοπίου που πραγματοποιήθηκε με την κατασκευή του έργου.

Designing the Modern Landscape

Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Τμήμα Αρχιτεκτονικής στα πλαίσια του μαθήματος «Σχεδιασμός Εξωτερικών Χώρων Ι».

Presentation at the Building Green Exhibition

Διαμόρφωση φυτεμένου δώματος σε κτίριο γραφείων εταιρίας στην οδό Πειραιώς.

Presentation at the Bulb Project Conference

To BULB, με όραμα την αειφορία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική οικονομία, φιλοδοξεί να αναπτύξει δράσεις και να εδραιώσει καινοτόμες πρακτικές με αποτελεσματικό κόστος και όφελος για το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον.

Shopping Basket